IPRED-LAGEN

Ingen har väl lyckats undgå att höra talas om den nya lagen som ska börja gälla nästa år?
Fildelning ska nu bli straffbart, alltså ska privata företag kunna kräva ip-adresser från bredbandsbolagen för att se ifall personen ifråga laddar ned musik och film. Varje dator har en egen ip-adress därför kan man lätt se vem det är som har laddat ner vad, vilket gör det omöjligt att prata sig ur det. På detta sätt ska man kunna få fast de som laddar ner film och musik. Man kommer då att kräva betalt motsvarande den kostnad som man har laddat ner film och musik för.

Jag läste en artikel som Jason Diakité alltså Timbuktu skrev och jag håller med honom. Han säger att artisterna inte tjänar på att man tjafsar mot fildelarna. Med hjälp av denna nya metod så kommer man att få fast enskilda fildelare, men det är fortfarande så många kvar över hela världen. Han sa en annan smart sak som jag reagerade på. Bredbandsbolagen tjänar ju på att folk laddar ner olaglig musik! Och de som ännu inte har bredband hjälper telefonbolagen att tjäna ännu mer. När någon då är ute och laddar ner låtar och filmer måste internet vara igång och bredband- och telefonbolagen drar in en massa pengar på att folk laddar ner, men det är då helt laglig för bredbandsbolagen att dra in pengar. Är det rätt?

Jag vet egentligen inte vad jag tycker, det är klart att det är fel och det är ju faktiskt synd om artisterna, de som skriver låtarna och de som publiserar låtarna för de inte tjänar någonting på det. Men är det då inte minst lika olagligt om en person köper en låt men sedan skickar den till ett tio tal? Då är det också olaglig fildelning men ingen kan gripa en för det. Jag tror inte att fildelning kommer att kunna stoppas helt, det är för många som gör det och det finns för många sidor där man kan ladda ner. Dessutom tror jag att det krävs mer än att några firmor engagerar sig i att leta upp ip-adresser. Det är klart att detta kommer påverka fildelning & artister till en viss del, många kommer nog att bli skrämda och strunta i att ladda ner bara för det, men jag tror inte att de kommer köpa så hemskt mycket mer skivor ändå.
Min slutsats är att det är ett bra försök men som tyvärr inte kommer att räcka hela vägen


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=851504
http://deeluxee.blogspot.com/


RSS 2.0