samhälle - amerikanska valet

John McCain

Ekonomi: McCain lovar att ha fått statsbudgeten i balans senast 2013. Främsta sättet att få igång ekonomin skulle vara att sänka företagsskatterna, även satsningar inom energisektorn. Utgifterna för hälso- och sjukvård skulle minskas och trots att det är ont om pengar kunde McCain lova medelklassen sänkta skatter.
Utrikes- och säkerhetspolitik: McCain säger att USA:s väpnade styrkor kommer att bli ännu starkare. Han anser att man behöver starkare styrkor för att kunna bemöta islamiska terrorister "skurstater" som Iran och Nordkorea och även stormakter som Kina och Ryssland. McCain vill helt klart att USA:s styrkor ska vara aktiva runt om i världen. Han vill inte yttra sig om när han skulle ta trupperna från Irak men anser att USA borde stanna i Irak tills regeringen har en stabil kontroll över landet. Han röstade för till både invasionen 2003 och truppförstärkningen.
Hälso- och sjukvård: Om McCain skulle ha vunnit valet hade det inte blivit någon ändrig på sjukförsäkringen, det skulle alltså inte vara obligatoriskt. Han menar att om det skulle vara ökad konkurrens inom vården och billigare mediciner skulle man kunna minska kostnaden för patienterna. McCain tänker sänka statens totala kostnader för de två sjukhusförsäkringssystemen Medicare och Medicaid genom att se hårdare på missbruk och fusk.
Invandring: För att kunna minska invandringen skulle McCain inskaffa säkrare gränser och legalisera illegala invandrare. Illegala invandrare är idag ca 12 miljoner ska erbjudas uppehållstillstånd om de betalar böter och går en medborgarkurs. Han vill att systemet för invandrare som vill jobba ska bli mera flexibelt men samtidigt ska amerikanska medborgare ha större chanser för anställning.
Moralfrågan: Ifall McCain skulle ha blivit president skulle han se till att det blev förbjudet med abort. Han skulle dock tillåta stamcellsforskning men han skulle inte tillåta forskning på stamceller från embryon alltså forskning på ett foster som ännu inte har utvecklats till ett barn. Han är för dödsstraff men är mot äktenskap mellan personer av samma kön.



Barack Obama
Ekonomi: Han vill ta tillbaka skattesänkningarna som Bush har gett de rikaste, alltså ska de rika få börja betala skatt igen. Medelklassen ska få sänkt skatt och pensionärer ska hel slippa skatt. Minimilönen ska höjas och en miljon jobb ska räddas med hjälp av 50 miljarder dollar i en tillväxtfond. Med pengarna vill han stoppa minskningen i sjukvårds-, utbildnings- och byggområdena.
Utrikes- och säkerhetspolitik: Obama anser att USA fortfarande ska vara en stor och stark militärmakt. Han vill ha en hög kompetens inom språk, cyberförsvar och kulturella skillnader. Flygvapnet ska få mer pengar så att de kan ha mycket makt i luften. Missilförsvaret ska också byggas ut. Man kommer att fortsätta att stötta Israel men USA ska kämpa för en tvåstatslösning i Palestinafrågan. Irakkriget ska vara avslutat så att de sista trupperna är henna sommaren 2010. Andra frågor som Obama tycker är viktiga är fattigdomsbekämpningen och kärnvapenkontroll.
Klimat och energi: Barack Obama lovar att investera 150 miljoner dollar i grön energi, det beräknas kunna ge 5 miljoner nya jobb. Man ska minska importen av olja, samanlagt så mycket som kommer från Venezuela och Mellanöstern idag. Man ska istället försöka utvinna egen olja och gas. Han planerar också att inskaffa handel med utsläppsrätter. Man ska göra amerikanerna energieffektivare. Alla som köper en miljöbil ska få skatterabatt och 2015 vill Obama ha en miljon elbilar. År 2050 ska USA:s utsläpp med växthusgaser sänkts med 80 %.
Hälso- och sjukvård: Obama tänker inte heller ha det obligatoriskt med sjukförsäkring men anser att hans program ska ge alla råd att försäkra sig. Kostnaden ska sänkas med upp till 2500 dollar per år, det går ihop genom att de rika får betala mer skatt. Har man fortfarande inte råd att försäkra sig ska man få ytterligare skatterabatter. Har man ett litet företag och ger sina anställda en bra försäkring ska man få avdrag på skatten i gengäld får man extra skatt om man smiter från sitt arbete. Ökad import ska ge lägre pris på läkemedel.

Invandring: För att hindra invandring ska man ha effektivare hinder, mer personal och mer avancerad teknik. Man ska inte kunna lockas lika lätt att ta sig in illegalt för det ska bli hårdare tag mot arbetsgivare som anställer svart. Det ska bli större chans att få medborgarskap om man betalar böter och lär sig engelska. Obama vill stödja ekonomin i Mexico så att fler mexikaner kan försörja sig med jobb i sitt hemland.
Moralfrågor: Barack tycker att kvinnan själv ska få bestämma om hon vill göra abort eller inte och därför kommer det inte att bli förbjudet. Han anser också att det är okej med stamcellsforskning på embryon om den kommer från överskott i provrörsbefruktning. Homosexuella ska kunna ingå partnerskap och adoptera barn. Han vill ha en starkare vapenkontroll. Obama tycker att dödstraff ska vara tillåtet i vissa fall, exempelvis om det har skett ett mord på barn.



Jag tror att finanskrisen påverkade valet en hel del. Hur det än hade gått hade både McCain och Obama försökt att rätta till finanskrisen så snabbt som möjligt. Men redan nu har börsen börjat höjas lite och jag tror det är för att man har fått ett större förtroende för Obama ska kunna vända på det till de bättre. Det påverkar också oss här hemma för våran börs brukar göra som USA:s gör.


Jag skulle rösta på Barack Obama, nu vet jag också att det var helt rätt. Eller kanske inte helt rätt men att jag hade röstat som de flesta i USA också gjorde. Min motivation är väl egentligen inte så jättespeciell. Jag gillar hans sätt som han beskriver att han skulle vilja styra USA på. En av måna fördelar är att han vill hitta rättvisa i Irak där USA har haft sina trupper så länge och att han planerar att inom snar framtid få hem alla amerikanska soldater. Jag tycker också att det är bra att han satsar så hårt på växthuseffekten, han försöker verkligen hitta lösningar för att minska utsläppen och det är jättebra! Vad jag inte riktigt förstår är hur man ska kunna ta bort skatten eller minska den för så många människor, men ändå kunna få in pengar till sjukhus m.m. Jag tycker att han har helt rätt på sakerna som har tagits upp på moralfrågor. Fast dödsstraffet kan man vända och vrida på, ifall barn är mer värda än vuxna? Lite av anledningen är också att McCain står för samma sak som Bush, och det har inte riktigt gått så bra för USA undertiden som Bush har varit president. Jag tycker att McCain verkar vara väldigt positiv till krig också vilket jag inte tycker leder till någonting mer än förluster. Jag tycker att det är jättebra att Obama vann!


Kommentarer
Postat av: Stefanhum

Bra och personligt skrivet, bra genomgång, gemomtänkt med goda argumnetoch egan tankar.Det behöver inte vara jättspeciellt det viktiga är att du tänker själv, och det uppfattar jag du gör. Bra!

2008-11-10 @ 14:16:28
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0